SPRIJEČITE KATASTROFU DOK NE BUDE KASNO: Ovo su prvi simptomi raka debelog creva!

12 Feb 2018
Advertisement

Rak debelog crijeva predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u našoj zemlji. Kod muškaraca je odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke. Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Tako od 100.000 stanovnika u Hrvatskoj godišnje oboli 53 muškarca i 41 žena te predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokozizične skupine. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv. 1. Umor – Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako također osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.
2. Anemija – Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

Ako je vaš liječnik ustanovio kako imate nisku razinu hemoglobina, preporučuje se provesti kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta. 3. Krvava stolica – Krv u izmetu može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorirate prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ. Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite liječniku na pregled.
4. Promjena rutine – Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja crijeva. Ako se odjednom promijenili svoj “ritam” ili bez očitog razloga imali proljev, zatvor ili osjećali dugotrajnu nadutost, javite se liječniku.
5. Abdominalni bolovi – Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ustraju, nemojte oklijevati.

Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte riskirati. Što još možete učiniti za svoje zdravlje? Svakodnevno 30-minutno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovanje rakom debelog crijeva. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta Washington u kojem je sudjelovalo gotovo 150 tisuća osoba oba spola. Polusatno hodanje snižava rizik od raka debelog crijeva. Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika. Analizom prethodnih istraživanja ustanovili su kako je rizik od raka debelog crijeva manji za 33 posto kod osoba koje su imale najvišu razinu vitamina D u odnosu na one s najnižom razinom sunčevog vitamina. Vitaminom D snizite rizik od raka debelog crijeva.

Advertisement
Komentari
Najnoviji članci

© 2014 - 2018 Naslov.ME | Sva prava zadržana. | Posao

Powered by Domen.ME